HomeΚΡΗΤΗΤις έρευνες για τα κοιτάσματα της Κρήτης έδειξε στις ΗΠΑ ο Μανιάτης

Τις έρευνες για τα κοιτάσματα της Κρήτης έδειξε στις ΗΠΑ ο Μανιάτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του υπουργού ΠΕΚΑ στην Ουάσιγκτον ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) με συναντήσεις που είχε με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες της ενεργειακής αγοράς.

Ο κ. Μανιάτης συναντήθηκε με τον ομόλογό του υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, δρ Έρνεστ Μονίζ, την υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα Οικονομικής Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κάθριν Νοβέλι και την ειδική σύμβουλο του προέδρου Ομπάμα για θέματα ενέργειας και κλίματος, καθώς και στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, Μισέλ Πάτρον.

Στις ανωτέρω συναντήσεις, ο υπουργός ΠΕΚΑ παρουσίασε τις τρέχουσες πρωτοβουλίες της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανάπτυξης των έργων διαμετακόμισης φυσικού αερίου από νέες περιοχές παραγωγής αερίου και με στόχο την περαιτέρω προώθηση του στρατηγικού στόχου της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και των Ανατολικών Βαλκανίων ειδικότερα.

Αναδεικνύοντας περαιτέρω την αξία που έχει για την ελληνική κυβέρνηση η πλήρης αξιοποίηση των εθνικών ενεργειακών πόρων, ο κ. Μανιάτης παρουσίασε λεπτομερώς το σχετικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφορικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης, καθώς και σε χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Επίσης, στις συναντήσεις συζητήθηκαν οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και αντηλλάγησαν απόψεις για τις συστηματικές και αποτελεσματικές προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για τη διασφάλιση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ήταν κοινή διαπίστωση όλων των συνομιλητών ότι τόσο η ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και η διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών και οδών μεταφοράς, όσο και η ανάπτυξη των ενδογενών πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αποτελούν θέματα στα οποία υπάρχει «κοινή προσέγγιση», ενώ εκφράστηκε και η «πλήρης υποστήριξη» στη χώρα μας. Οι δυο υπουργοί συμφώνησαν να έχουν νέα συνάντηση στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο κ. Μανιάτης είχε και συζητήσεις με εκπροσώπους ινστιτούτων Μελετών, δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς και επαγγελματικά στελέχη του Κογκρέσου.

Το πρόγραμμα της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον ολοκληρώθηκε με συνάντηση του υπουργού στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, με υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, όπου αναπτύχθηκαν ειδικότερα τα θέματα του γύρου παραχωρήσεων για τις έρευνες υδρογονανθράκων .

Μετά τις επαφές του στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, θα βρίσκεται σήμερα στη Νέα Υόρκη, όπου θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, με θέμα: «Ανατολική Μεσόγειος και το ευρωπαϊκό ενεργειακό τοπίο: τάσεις και προοπτικές». Επίσης, θα έχει συναντήσεις με επιχειρηματίες, πανεπιστημιακούς και αύριο με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση