HomeΚΡΗΤΗΌταν υπάρχουν άνθρωποι έχουμε ελπίδα

Όταν υπάρχουν άνθρωποι έχουμε ελπίδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένας από τους πνεύμονες πρασίνου και αναψυχής εντός των τειχών της πόλης του Ηρακλείου πνίγεται ξανά στα σκουπίδια και την περιβαλλοντική «κακοποίηση».

Μόλις λίγες ημέρες πριν είχε περάσει από την παιδική χαρά της Αναλήψεως η Υπηρεσία Πρασίνου για να «μαζέψει τα αμάζευτα». Το επαναλαμβανόμενο σκηνικό προκαλεί την οργή, αλλά δυστυχώς, όπως θα διαπιστωθεί 5 χρόνια μετά, μόνον σε έναν.

Αυτός ο ένας αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, κόντρα σε διαδικασίες, κρατικές ή δημοτικές αρμοδιότητες, γραφειοκρατία και πολιτική βούληση. Ο γνωστός Ηρακλειώτης Κώστας Χιωτέλης, κάτοικος της περιοχής στην Ανάληψη, με «καύσιμο» την οργή του θα αναλάβει καθήκοντα υπαλλήλου πρασίνου, καθαριότητας, τεχνικών έργων και πολιτικής προστασίας, μα πάνω από όλα το καθήκον του ενεργού πολίτη που νιώθει διαρκώς υπεύθυνος γι’ αυτά που συμβαίνουν και κυρίως γι’ αυτά που δε συμβαίνουν στην πόλη του.

Ο ίδιος, σπάζοντας τον κανόνα της «οργής του καναπέ», δεν περιμένει ούτε λεπτό και αναλαμβάνει δράση. Φοράει γάντια, παίρνει τη σκαλίδα του και «οργώνει» τα παρτέρια του πάρκου της Αναλήψεως. Κάθε μέρα από 2 έως και 5 ώρες προσωπική εργασία σε ένα δημοτικό πάρκο που επισκέπτονται δεκάδες παιδιά. Μόνος, χωρίς να περιμένει κάποιο αντάλλαγμα, αρκεί να γνωρίζει ότι πέρασε η ημέρα και έκανε και σήμερα αυτό που του επέβαλλε η συνείδησή του.

Το neakriti.gr τον συνάντησε το πρωί της Δευτέρας… πού αλλού; Στο πάρκο της Ανάληψης. Αυτή τη φορά δεν ήταν μόνος… Παράλληλα με τη φροντίδα των αγαπημένων του τριανταφυλλιών -τις οποίες αγόρασε και φυσικά φύτεψε μόνος του – συνεργείο της Υπηρεσίας Πρασίνου επιχειρούσε να βάλει τάξη στα δέντρα του πάρκου. Είχε προηγηθεί ο γνώριμος σαματάς από τον Κ. Χιωτέλη, που συχνά-πυκνά δίνει τη «μάχη του αυτονόητου» για να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός.

Μαζί με το δημοτικό συνεργείο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πέτρος Ινιωτάκης. Νιώθει πολιτικά την ανάγκη να στηρίξει με τα μέσα που διαθέτει την πρωτοβουλία. «Θα είμαστε υπόλογοι απέναντι στους πολίτες εάν δε στηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες», τονίζει, για να προσθέσει με νόημα: «Δε γίνεται να ζητάμε από τους πολίτες να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί και εμείς ως δημοτική Αρχή να τους αγνοούμε, ειδικά όταν η προσφορά τους καλύπτει τα δικά μας κενά».

Με 400 στρέμματα πρασίνου στην αρμοδιοτητά της, εκ των οποίων τα 200 στρέμματα εντός τειχών, η αρμόδια υπηρεσία του Ηρακλείου δείχνει να αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμη και στη στοιχειώδη συντήρηση. Μόλις εννιά υπάλληλοι, από τους οποίους οι δυο θα αποχωρήσουν αφού λήγει η πεντάμηνη σύμβασή τους, καλούνται να διαχειριστούν το πράσινο στη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης.

Ο Κώστας Χιωτέλης ξέρει καλά και πού βρίσκεται και τι έχει να αντιμετωπίσει. Γι’ αυτό και όπως εξηγεί θα συνεχίσει την προσπάθεια για να είναι σίγουρος ότι το αγαπημένο του πάρκο θα διατηρηθεί αξιοπρεπώς.

Το μόνο που ζητά είναι ο ελάχιστος σεβασμός της προσπάθειάς του από τους ίδιους του συμπολίτες του. Είτε πρόκειται για τους κατοίκους της περιοχής, είτε για τους επισκέπτες του πάρκου, είτε ακόμη και για τους εκπαιδευτικούς και μαθητές του «Καπετανάκειου» σχολικού συγκροτήματος.

Διαφήμιση
Διαφήμιση