HomeΚΡΗΤΗΈγινε η αρχή των καταλήψεων

Έγινε η αρχή των καταλήψεων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το ένα μετά το άλλο ανταποκρίνονται τα σχολεία της Κρήτης στο σύνθημα που δόθηκε για καταλήψεις αντιδρώντας έτσι στην τράπεζα θεμάτων αλλά και στην ασφυκτική πίεση που προκαλεί το «νέο» λύκειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες 33 σχολεία του νομού Ηρακλείου τελούν υπό κατάληψη.

Πρόκειται για 16 Λυκεία και Γυμνάσια καθώς και το ΕΠΑΛ Μοιρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το μεσημέρι οι δρόμοι του Ηρακλείου πλημμύρισαν με μαθητές που έκαναν πορεία διαμαρτυρίας για όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της παιδείας. Η κινητοποίηση ήταν δυναμική με τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών.

Την ίδια ώρα στο Ρέθυμνο πραγματοποίησε σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι πορεία διαμαρτυρίας από γονείς και μαθητές για το σύστημα του «νέου» λυκείου όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ρεθύμνου (δείτε εδώ).

Από την άλλη μεριά  το Συντονιστικό Μαθητών Χανίων υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ότι «φέτος ξεκινάμε με καταλήψεις στα σχολεία και κινητοποιήσεις πανελλαδικού χαρακτήρα με σκοπό την ανατροπή του «νέου» συστήματος».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συντονιστικού Μαθητών Χανίων:

«Σε μια κοινωνία με μισθούς πείνας, χωρίς κοινωνικές δαπάνες, με καμία δημόσια επένδυση και με την ανεργία σε απρόσμενα ποσοστά έρχεται να προστεθεί η επίθεση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Η περσινή χρονιά ξεκίνησε με καταλήψεις στα σχολεία λόγω του νομοσχεδίου για το νέο λύκειο. Οι καταλήψεις αυτές καταστάλθηκαν από δυνάμεις της  αστυνομίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα  αποτέλεσαν οι εισβολές με δυνάμεις των ΟΠΚΕ σε σχολικές καταλήψεις, όπως στην Λαμία και στην Καστοριά, οι κρατήσεις μαθητών σε τοπικά ΑΤ και η καταδίκη 3 μαθητών στην Λαμία, όπως και η επίθεση με πυροβολισμούς εναντίων μαθητών φέτος στην Καισαριανή .

Το νέο λύκειο όμως, δεν είναι τόσο «νέο». Παρόμοιο νομοσχέδιο επιχειρήθηκε να περάσει το ’98  επί Αρσένη αλλά με συλλογικούς αγώνες, συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής, καταλήψεις διαρκείας πάγωσε ως σήμερα.

Σε μια συγκυρία όπου, από την ολομέτωπη επίθεση του κράτους και την οικονομική εξαθλίωση που έχουν επιφέρει τα μνημόνια μαζί με την καταστολή κάθε μορφής αντίστασης, παρατηρείται μια καθίζηση των κοινωνικών κινημάτων το κράτος το βρίσκει γόνιμο να περάσει το αντιπαιδαγωγικό αυτό νομοσχέδιο.

Πέρυσι τρείς μέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων , το υπουργείο παιδείας αποφάσισε να ανοίξει την τράπεζα θεμάτων ώστε να εκγυμναστόυν τα παιδιά με εκατοντάδες δύσκολα θέματα. Κατά την διάρκεια των εξετάσεων οι μαθητές είχαν να αντιμετωπίσουν θέματα εκτός ύλης, με πρόχειρες και ανερμάτιστες εκφωνήσεις , ασκήσεις με μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Το εκπαιδευτικό σύστημα με το νέο λύκειο γίνεται πιο ταξικό από ποτέ. Όσοι μαθητές δεν έχουν οικογένειες με οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν για φροντιστήρια και να αγοράζουν γνώση, αποκλείονται από τη δημόσια παιδεία.

Παρόλο που το ποσοστό των μαθητών στα Χανιά που δεν πέρασαν την τάξη δεν ήταν μεγάλο, σε σχολεία άλλων περιοχών περίπου το 50% των μαθητών δεν καταφερε να προβιβαστεί . Η αποτύχια του νέου συστήματος  καλυφθηκε με μεταρρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής. Την ίδια στιγμή καταργούνται ειδικότητες από τα ΕΠΑ.Λ , και απολύονται καθηγητές. Το ντόμινο συνεχίζεται και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ετσι και φέτος λοιπόν ξεκινάμε με καταλήψεις στα σχολεία και κινητοποιήσεις πανελλαδικού χαρακτήρα με σκοπό την ανατροπή του «νέου» συστήματος.

Τα αιτήματά μας είναι τα εξής:

1)Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων

2)Διορισμός περισσότερων καθηγητών αφού πολλά σχολεία έχουν τεράστιες ελλείψεις

3)Λιγότερη ύλη καθώς οι συνθήκες λειτουργίας των σχολείων καθιστούν αδύνατο να βγει στον διαθέσιμο σχολικό χρόνο

4)Τα βιβλία να δίνονται στην ώρα τους και να μην καθυστερούν γιατί αυτό έχει αντίκτυπο και στην πορεία των μαθημάτων

5)Η ύλη να δίνεται εγκαίρως

Η αναγκαιότητα ενός εκπαιδευτικού μετώπου είναι πιο έντονη από ποτέ. Μέσα από μαζικές συνελεύσεις των μαθητικών συλλόγων για την διεκδίκηση της εκπαίδευσης και παιδείας που οραματιζόμαστε. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς μαζί στους δρόμους να διεκδικήσουμε αυτά που μας έκλεψαν, γιατί μόνο με τον ξεσηκωμό έρχεται η ανατροπή».

Διαφήμιση
Διαφήμιση