HomeΚΡΗΤΗΠηγαίνει στις ΗΠΑ για τους διαγωνισμούς των κοιτασμάτων της Κρήτης

Πηγαίνει στις ΗΠΑ για τους διαγωνισμούς των κοιτασμάτων της Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τους διαγωνισμούς για τα οικόπεδα όπου θα γίνουν έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, μαζί με τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην ΝΑ Μεσόγειο, θα παρουσιάσει στις συναντήσεις που θα έχει στις ΗΠΑ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης κατά την επίσκεψή του από την προσεχή Κυριακή 2 Νοεμβρίου ως την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου.

Προσδοκώντας στη συμμετοχή μεγάλων αμερικανικών ονομάτων στους διαγωνισμούς για τα ελληνικά πετρέλαια (σσ: η προκήρυξη στην εφημερίδα της ΕΕ αναμένεται από ημέρα σε ημέρα), ο έλληνας υπουργός θα παρουσιάσει σε ειδικές εκδηλώσεις τις προς έρευνα περιοχές σε πληθώρα εταιρειών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες στις παρουσιάσεις αυτές έχει προσκληθεί το σύνολο σχεδόν των αμερικανικών πετρελαικών εταιρειών.

Ταυτόχρονα, ο έλληνας υπουργός θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Δρ. Ernest Moniz, την υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για θέματα ενέργειας Catherine Novelli καθώς και με εκπροσώπους πετρελαϊκών εταιριών.

Επίςης, ο κ. Μανιάτης θα δώσει διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης καθώς και στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εκτός από τον τομέα των πετρελαίων, κεντρικός στόχος της επίσκεψης είναι και η προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, γι’ αυτό και ο κ. Μανιάτης θα συναντηθεί και με τον ελληνοαμερικάνο επιχειρηματία Γιώργο Σακελλάρη που είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής των ΗΠΑ στον τομέα).

Συνολικά στις ΗΠΑ θα συζητηθούν όλες οι εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο, ενώ ο κ. Μανιάτης θα επιςημάνει το ρόλο της χώρας ως «όασης ασφάλειας» σε μια ταραγμένη περιοχή.

Παράλληλα θα υπάρξει ενημέρωση για την προσέγγιση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου (υπάρχουν ανοικτά τα θέματα των ΑΟΖ), και γι’ αυτό προγραμματίζεται τριμερής Σύνοδος Κορυφής στις αρχές Νοεμβρίου και στη συνέχεια συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των τριών χωρών.

tanea.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση